27.9.15

Kuuvarjutus 28. september varahommikul

Tekstid on võetud Delfist!

28. septembri varahommikul on Eestis võimalik näha täielikku kuuvarjutust.
Varjutus algab kell 3.12, kui Kuu liigub Maa poolvarju ja Kuu ketas hakkab
ühest küljest tuhmuma ning algab poolvarjuline varjutus.
Kuu kerget tuhmumist ja poolvarjulist varjutust on palja silmaga keeruline märgata, kuid fotoaparaadi seadeid kontrollides saab selle pildile jäädvustada.
Kell 4.07 siseneb aga Kuu Maa täisvarju piirkonda. Sel ajal hakkab Kuu ketta üks äär võtma kerget punakat varjundit ja algab osaline kuuvarjutus. Kui kogu Kuu on punakaks värvunud ongi käes täieliku kuuvarjutuse aeg.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Pühapäeva öösel vastu esmaspäeva kella 3.12-st kuni 7.25-ni saab Eestis vaadelda täielikku superkuuvarjutust ja veel kolmekordset - võime näha kõiki kolme ehk poolvarju, osalise varju ja täisvarju faasi. Järgmine kord näeb sellist taevast sündmust on alles 2033. aasta suvel. Tõraveres saab pühapäeva õhtul kell 20-22 ka superkuud vaadelda.
Keskmiselt iga 14. täiskuu on nn superkuu, ehk paistab erakordselt suurena, olles oma veidi väljavenitatud orbiidil kõige lähemal Maale. Superkuu pole seega just haruldane nähtus. Küll on haruldane see, mida me võime näha 27. septembril, kui just õiges kohas oma planeedil viibime.
Juba 33 aastat pole midagi sellist näha olnud, kuid 27. septembril peaks sattuma ühele ajale Kuu lähenemine meie planeedile, ehk siis superkuu ja kuuvarjutus, kui Maa läheb Kuu ja Päikese vahelt läbi. Suurem osa maakerast peaks sel ajal saama osa superkuuvarjutusest, mis kestab enam kui tunni, vahendab SciTechDaily. NASA kinnitusel peaks kuu sel ajal olema perigees, ehk kõige lähimas punktis Maale ja paistma seega meile erakordselt suurena - perigees on Kuu maale 50 000 kilomeetrit lähemal kui oma orbiidi kaugeimas punktis ehk apogees ja paistab seega 14% suurema ja 30% eredamana.
Tunni ja 12 minuti jooksul sel päeval neelab Maa vari järkjärgult kogu Kuu, kuna planeet liigub läbi Päikese ja Kuu vahelt. NASA Goddardi keskuse teadlased on arvutanud kuuvarjutuste rütmi ette tervelt tuhande aasta peale, 21. sajandil peaks kuuvarjutusi nägema 228 korda. Viimatine superkuu ja kuuvarjutuse sattumine ühele ajale oli aastal 1982 ja järgmist pole oodata enne aastat 2033. Niisiis 2015. aasta 27.-28. septembri ööl on mõtet pilgud taevasse suunata. Ka järgmist täielikku kuuvarjutust on Eestist näha alles 2018. aastal.
Mis kell mida näeb?
Forte sõnul peaks Tallinna kohal kuuvarjutus olema esmaspäeva varahommikul täielikult nähtav, algusega kell 4.07, tipuga kell 5.47 ja lõpuga kell 7.25.
Tartu Tähetorn teab, et varjutus algab kell 3.12, kui Kuu liigub Maa poolvarju ja Kuu ketas hakkab ühest küljest tuhmuma ning algab poolvarjuline varjutus.
Kell 4.07 siseneb aga Kuu Maa täisvarju piirkonda. Sel ajal hakkab Kuu ketta üks äär võtma kerget punakat varjundit ja algab osaline kuuvarjutus. Kui kogu Kuu on punakaks värvunud ongi käes täieliku kuuvarjutuse aeg. Täielik kuuvarjutus saabub kell 5.11. Kuu paistab täieliku varjutuse ajal punakas, sest siis peegeldub Kuult tagasi Päikeselt tulev valgus, mis jõuab sinna läbi Maa atmosfääri. Kui Maa atmosfääris on aga palju tolmu - näiteks kui on toimunud mõni suur vulkaanipurse - siis ei pruugi täieliku kuuvarjutuse ajal olla Kuud eriti hästi näha, sest sellisel juhul ei jõua Kuule piisavalt valgust. Seekordne kuuvarjutus on hea võimalus näha kõiki kolme - poolvarju, osalise varju ja täisvarju faasi.
Täielik varjutus lõpeb kell 6.23 ning sealt edasi on uuesti võimalik näha osalist varjutust. Kui Kuu Maa varjust uuesti välja jõuab, on Kuu Eestis aga juba loojunud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar