30.10.12

Arduino koolitus

Novembrist on plaanis alustada Arduino koolitusega. Tegu on ülikoolides kasutatava universaalse robotiaju platvormiga. Õpetajaks oleks külalisena Andres Käver ja mina oleksin abiõpetaja.
Kuna õpilased sooviksid roboteid omale siis programmeeritav aju ja paar lisavidinat jääksid õpilastele ning neid saaks kodus edasi kasutada. Eeldatav hind tuleks mitte üle 45 EUR-i. Andres Käver lisab siia kommentaaridesse mis selle raha eest saab. Hetkel on Kullol 1 sellele sarnanev komplekt. Ootan lastevanemate ja õpilaste kommentaare kas asi huvitab.
Lisan siia Andrese teksti ja selgituse. Lisaks katsusime asja organiseerida nii, et Ta saab otse siia kirjutada selgitusi ja juhendeid.

Kullo robotiringi robotiaju õpetus
Robotid koosnevad üldjoones kahest poolest - mehaaniline pool ja elektrooniline osa. Ehk siis keha ja aju. Mehaanilise osa ehitus robootikas on suhteliselt arusaadav kõigile - inimkond on sellega tegelenud juba pikemat aega - aastatuhandeid. Ja samuti on järjest rohkem näha ka seda, et robotiehituses võetakse aluseks juba mõni olemasolev lahendus - piisab ainult vastavatest arvutijoonistest ja kohalik CNC firma toodab õiged tükid. Oluliselt probleemsem on aga olukord elektroonika/tarkvara poolel - siin on praktika palju lühem ja iseeneslik süsteemne mõistmine palju raskem.
Üritakski selles elektroonika ja tarkvara osas siis robotiringi lapsi nn ”otsa” peale aidata ja mõne lihtsama “robotiga” valmis saada.
Enimkasutatav platvorm robootika õppes on ARDUINO. Esimeses väga lihtsas seletuses on tegemist väga väikese arvutiga (7*5cm), millel puudub ekraan ja klaviatuur. Olemas on aga hulk väljund lüliteid ja sisendeid. Ehk siis - ühest otsast saab mõõta voolu (volte) ja teisest otsast kõikvõimalike asju sisse-välja lülitada. Kes tahab täpsemalt lugeda ja aru saada, võiks tutvuda Arduino kodulehega: http://arduino.cc
Seda sama ARDUINO’t (täpsemalt küll siis tema protsessori osa) kasutatakse laialdaselt igapäevases olmeelektroonikas - igaühel teist on kindlasti kodus mõni seade sama seeria protsessoriga ja igaühe autos on neid kohe kindlasti hulgim. Ühes keskmises autos oli neid 5-6 aastat tagasi ca 150 tk, praeguseks ilmselt veelgi rohkem.
Me sooviksime, et igal lapsel oleks oma vastav tehnika endal olemas - ja koos sellega ka kodused ülesanded ja vanematega üheskoos mõtisklemine ja tegemine.
Mida vaja on omandada:
Arduino baasplaat
Usb juhe Arduino programmeerimiseks
Prototüüpimisplaat (plaat, kus saab kergelt ja uuesti lahtivõetavalt teha elektroonikakomponentide ühendusi ja testimisi)
Ühendusjuhtmed (kahe otsaga juhtmejupid, millega protoplaadil voolu ühest kohast teise viia)
(https://www.adafruit.com/products/153)
Elektroonikakomponentide valik (takistid, lülitid, led’id, potentsiomeetrid, transistorid, valgussensor, jmt)
Esimeses lähenduses on eelarve sellele projektile ca 45-50 eurot lapse kohta. Kullol endal (Tallinna linnal) selleks kahjuks vahendid puuduvad. Arduino õpe ise on tasuta.
Mida veel vaja on:
Kodune arvuti ja internet. (Võimalusel sülearvuti, millega saaks tulla-minna Kullosse. Piisab ülivanast netbookist, aku toimivus pole oluline. Sobivad kõik suuremad platvormid kus on java tugi - Windows, OSX, Linux)
Vanemate poolne tugi - aidata lapsel nokitseda ja vajadusel tõlkida inglise keelt. Osta vajadusel lapsele juurde mõni väike elektroonikakomponent - enamus baaskomponente maksab mõni sent. Kallimad integreeritud komponendid mõne euro.
KOKKUVÕTTEKS
1) ca 50 eurot per laps
2) Raha korjaks siis, kui enamik on nõus ja vajalikud osad kõik kohal.
Projektid, mida plaaniks teha
Jõulud - teeme elektroonilise miniatuurse kuuse, vilkuvate led tuledega. Saab jõulude ajal ette näidata.
Mõtetu karp - karp mille servas lüliti. Kui lülitad lüliti sisse, avaneb karbikaan, välja tuleb kang ja lükkab lüliti välja tagasi ning kang poeb karpi tagasi peitu.
Robotautomudel - programmeeritav, etteantud rada läbiv iseliikur.
Joonejälgimisrobot - liikuv robot, mis valgel pinnal sõidab mööda etteantud musta joont.
Tunnid toimuks nii robotiringi klassis kui ka Kullo arvutiklassis.

1 kommentaar:

  1. jah huvitab küll, minu ema oleks nõus seda summat maksma ja talle meeldib ka arduino minu kirjelduse järgi.


    Mikk Kruusalu

    VastaKustuta